anabolizm mięśniowy

Nasz metabolizm składa się z dwóch części – katabolizmu i anabolizmu. Ten pierwszy jest najbardziej niechcianym i nielubianym procesem wśród sportowców – prowadzi do rozpadu tkanek mięśniowych i jest w stanie skutecznie zmniejszyć efektywność treningów. Natomiast anabolizm jest jego zupełnym przeciwieństwem – wpływa na rozwój mięśni i to właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się wyrzeźbioną sylwetką.

 

Czym jest anabolizm?

Anabolizm to stan, kiedy do naszych mięśni trafiają wszelkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do tego, by mogły rosnąć. Bierze w tym udział układ hormonalny, krwionośny i trawienny. Rozkładające się węglowodany i białka zostają przetransportowane do komórek mięśniowych w celu m.in. wytworzenia ATP – źródła skurczów.

 

Co wpływa na anabolizm mięśniowy?

Nawet stosując się do rad najznakomitszych kulturystów i ekspertów z dziedziny żywienia nie można zapominać o tym, że wiele zależy od naszych genów. Nie znaczy to jednak, że osoby, które w rodzinie mają samych słabeuszy, nie mogą uzyskać spektakularnej sylwetki – mogą, ale zajmie to trochę więcej czasu niż w przypadku osób o normalnej lub rozbudowanej masie ciała.

 

Najważniejsze jest tutaj odpowiednie odżywianie. Oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta bogata w białko jest tu podstawą, jednak liczy się także czas przyjmowania posiłków. Powinniśmy jeść mniej więcej co cztery godziny – godzinę przed i trzy godziny po treningu.

 

Okres ten nazywany jest przez specjalistów „oknem anabolicznym”. Jest to dobry czas na zażywanie odżywek charakteryzujących się działaniem anabolicznym Zaliczamy do nich m.in.:

 

 

Odpowiednie połączenie diety i suplementów pozwala wyzwolić hormony budujące mięśnie, takie jak hormon wzrostu czy insulinę. Z kolei przyjęcie aminokwasów może przyspieszyć syntezę białek po treningu aż trzykrotnie!

 

Anabolizm a trening

Rodzaj treningu, który szczególnie sprzyja anabolizmowi, to trening siłowy. Podnoszenie ciężarów, WBV lub ćwiczenia izometryczne należy wykonywać tak długo, aby zmusić mięśnie do pracy do oporu i spalić nagromadzoną energię. Dzięki temu zaczyna się etap zużywania glukozy, która jest dostępna w krwiobiegu i stworzenia przesłanek dla wzrost mięśni i ich wzmocnienia.

 

W celu wzrostu tkanki mięśniowej musi zostać ona najpierw „mikro-uszkodzona”. Następnie składniki odżywcze i tlen są wykorzystywane do ponownego uzupełniania opróżnionej rezerwy i do naprawy włókien. Choć trening wytrzymałościowy spala mniej kalorii niż podczas sesji cardio, w dłuższej perspektywie przynosi większe korzyści – zwiększa masę mięśniową, wzmacnia ją i pozwala utrzymać wysokie tempo przemiany materii.