słonecznik bogaty w fosfor

Fosfor jest drugim najpopularniejszym minerałem w naszym organizmie – wyprzedza go tylko wapń. Fosfor pełni kluczową rolę dla wielu funkcji i procesów odbywających się w naszym ciele, takich jak filtrowanie odpadów oraz naprawa tkanek i komórek. Większość z nas nie ma problemu z niedoborem tego minerału, jednak pewne warunki zdrowotne, takie jak cukrzyca i alkoholizm lub przyjmowanie niektórych leków, może powodować jego niedobór.

 

Dlaczego fosfor jest ważny?

Fosfor przyczynia się do:
1. Utrzymania mocnych i zdrowych kości oraz zębów,
2. Transportu energii między komórkami,
3. Odfiltrowania odpadów w nerkach,
4. Zarządzania w jaki sposób organizm magazynuje i wykorzystuje energię,
5. Wzrostu, utrzymania i naprawy mięśni oraz innych tkanek,
6. Produkcji DNA i RNA - genetycznych budulców organizmu,
7. Utrzymania równowagi i właściwego wykorzystywania witamin (B,D) oraz minerałów (jod, magnez, cynk),
8. Skurczu mięśni,
9. Utrzymywania regularnego bicia serca,
10. Ułatwienia pracy układowi nerwowemu,
11. Zmniejszenia bólu mięśni po wysiłku.

 

Jak działa fosfor?

Fosfor jest niezbędnym składnikiem odżywczym wymaganym do prawidłowego funkcjonowania komórek, regulacji wapnia, silnych kości i zębów oraz do wytwarzania ATP (adenozynotrifosforanu) - cząsteczki, która dostarcza energię do naszych komórek. Niedobór fosforu, może prowadzić do obniżenia apetytu, anemii, ból mięśni, nieprawidłowego tworzenia kości (krzywicy), drętwienia kończyn i osłabionego układu odpornościowego. Fosfor występuje w prawie każdym typie żywności, dlatego niedobór występuje rzadko. Z kolei spożycie zbyt dużej ilości fosforu powoduje zaburzenie gospodarki wapiennej w organizmie. Osłabia to kości i może powodować zwapnienie organów wewnętrznych, zwiększając ryzyko zawału serca i innych chorób naczyniowych. Niektóre badania naukowe sugerują, że fosfor jest łatwiej wchłaniany z produktów mięsnych.

 

Jakie produkty spożywcze zawierają fosfor?

Jak już wspomniano - większość żywności zawiera fosfor. Pokarmy, które są bogate w białko są również doskonałym źródłem fosforu. Obejmują one:
1. Nasiona słonecznika,
2. Mięso i drób,
3. Ryby,
4. Mleko i inne produkty mleczne,
5. Jajka,
6. Orzechy,
7. Fasola,
8. Pieczywo pełnoziarniste,
9. Ziemniaki,
10. Czosnek,
11. Suszone owoce,
12. Napoje gazowane (kwas fosforowy stosuje się w celu wytworzenia „bąbelków”).
Gdy nasza dieta zawiera wystarczającą ilość wapnia i białka, to prawdopodobnie posiadamy już wystarczająco dużo fosforu. Ważne jest jednak to, aby pilnować jego poziomu wtedy, gdy jesteśmy na restrykcyjnej diecie. Ograniczając się do wąskiej grupy produktów żywieniowych (np. eliminując mięso i produkty o wysokiej ilości tłuszczu lub węglowodanów) możemy mieć problem z uzyskaniem odpowiedniej ilości fosforu. Należy wtedy rozważyć suplementację.

 

Ile fosforu potrzebujemy?

Ilość fosforu potrzebnego w diecie zależy od wieku. Dorośli potrzebują mniej fosforu niż dzieci w wieku od 9 do 18, ale z kolei więcej niż dzieci w wieku poniżej 8 lat. Zaleca następujące dzienne spożycie:
dorośli od 19 lat i starsi: 700 mg
młodzież od 9 do 18 lat: 1250 mg
dzieci od 4 do 8 lat: 500 mg
dzieci od 1 do 3 lat: 460 mg
niemowlęta od 7 do 12 miesięcy: 275 mg
niemowlęta od 0 do 6 miesięcy: 100 mg