Dieta ketogeniczna – podstawy

dieta ketogeniczna

Dieta keto jest znana z powodu niskiej zawartości węglowodanów, z której organizm wytwarza ketony w wątrobie wykorzystywane później jako źródło energii. Dieta ta występuje pod wieloma różnymi nazwami – dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta o wysokiej zawartości tłuszczu (LCHF) itd. Jak działa, co należy jeść i jakie przynosi efekty?

Jak działa dieta ketogeniczna?

Przyjmując duże ilości węglowodanów powodujemy powstawanie glukozy, która jest najprostszą cząsteczka dla organizmu do konwersji i zużywania jako energia. Jest to pierwszy wybór ciała, więc wykorzystywanie tłuszczów nie jest potrzebne i dlatego są one przechowywane. Zazwyczaj na normalnej diecie narządy będą wykorzystywać glukozę jako główną formę energii. Poprzez obniżenie spożycia węglowodanów organizm jest indukowany w stan znany jako ketoza. Jest to naturalny proces ochronny, który polega na tym, że przy obniżonej ilości węglowodanów organizm woli wykorzystywać tłuszcze, jako źródło energii. Ostatecznym celem prawidłowo prowadzonej diety ketonowej jest zmusić swoje ciało do uzyskania takiego stanu metabolicznego. Nie osiąga się go poprzez obniżenie kalorii, a właśnie węglowodanów.

Co jeść?

Należy na wstępnie zaznaczyć, że dietę ketogeniczną najlepiej najpierw skonsultować ze specjalistą, gdyż jest ona drastycznie inna niż wszystkie bardziej znane diety. Im radykalniej obniżymy spożycie węglowodanów (mniej niż 15g dziennie), tym szybciej wejdziemy w stan ketozy. Zaleca się jednak stopniowe ograniczanie, tak by w kulminacyjnym momencie zjadać od 20 do 30 g węglowodanów netto. Węglowodany netto to całkowite węglowodany minus całkowite włókna. Na przykład niech posłużą brokuły. W jednej szklance znajduje się 6 g węglowodanów, a w tym 2 g błonnika. 6 g – 2 g = 4 g węglowodanów netto.

Jemy więc: ryby, wołowinę, drób, nabiał, otręby pszenne, warzywa niskowęglowodanowe: brokuły, szpinak, dynia, pomidory, papryka itp., owoce (do 10 g dziennie maksymalnie): maliny, morele, śliwki, jabłka.

Efekty diety keto

  1. Obniżony cholesterol. Wbrew powszechnym opiniom wykazano, że na diecie ketogenicznej następuje poprawa poziomu trójglicerydów i cholesterolu.
  2. Utrata masy ciała. Dzieje się tak, ponieważ organizm będzie zasadniczo używać swoich zapasów tłuszczu jako źródła energii.
  3. Spadek cukru we krwi. Wiele badań wskazuje spadek cholesterolu LDL, co może wyeliminować choroby takie jak cukrzyca typu 2.
  4. Dodatkowa energia. Dając organizmowi lepsze i bardziej niezawodne źródło energii stajemy się mniej apatyczni i zniechęceni.
  5. Mniejsze odczuwanie głodu. Tłuszcz jest naturalnie bardziej satysfakcjonującym i sycącym związkiem niż inne produkty spożywcze.
  6. Poprawa wyglądu cery. Ostatnie badania wykazały, że dieta keto jest w stanie zahamować powstawanie zmian skórnych w ciągu 12 tygodni.
  7. Większa sprawność fizyczna.
  8. Zwiększenie wydajności. Nie pojawia się ona na początku stosowania diety – w tym okresie będziemy nawet czuć się o wiele słabsi, niż przed jej podjęciem. Jednak po etapie przystosowania się organizmu będziemy w stanie ćwiczyć dłużej i efektywniej.
Napisany w Dieta przez Glutamina24.pl
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *